jeudi 16 décembre 2010

Aquò me confla...




Dempuèi qu'aprenguèri a reconéisser la diglossia, e que me diguèron que los occitans coneguèron una diglossia de conflicte, agachi de tot costat per observar la vida de las lengas minoritàrias. Seguissi tanben de prèp l'evolucion del catalan e de l'occitan en Catalonha espanhòla, subretot perque sèm pas fotuts en França d'avançar sus aquel subjècte. Crèsi ara que nòstra lenga serà deman une lenga apresa e que ne'n demorarà pas gaire de locutors de la lenga mairala, mai l'essencial es de salvar quicòm, es per aquò mai que mai que la lenga deu pas desaparéisser de l'environament (panèls de vilas, de carrièras,...). Aprenguèri tanben tot lo mau que se donèt l'Estat per suprimir lo bilinguisme e recampar las lengas regionalas al pus prigond de l'istòria. Mai ara me fa cagar qu'aquel Estat poguèsse far apréner qualques jorns que venon, una lenga importada sus lo territòri francés. Me diretz de qué vòl dire lo Joan-Luc amb totes aqueles rasonaments. E ben...pecaire ...vos cal anar sus aquel ligam
http://www.youtube.com/watch?v=FCQwAQovitQ 
per escotar un politic qu'assegura que cal apréner deman l'arab tre la debuta del collègi per que aquela lenga es pro parlada dins lo monde, mas tanben per pas que los locutors d'aquela lenga que demòran en França o que vendran deman se sentiguèsson pas perduts e que poguèsson discutir amb aqueles colhons de franceses que pel moment comprenon pas res a l'arab. Mas benlèu que comprenguèri pas tot, la solucion es que nos cal transformar en immigrants, e nos cal dire que comprenèm pas res al francés, e que per nos ajudar, tot lo nòrd de França, teni pas res contra los parisians, los chti e los autres, deurà seguir un ensanhament en lenga d'òc per ajudar nòstra integracion qu'es pas terminada. Mas cresi que m'engani, non...
Bon tot aquò per dire que nòstres parents an trapat de bofas a l'escòla per arrestar de parlar patés, e qu'ara nòstres enfants van trapar de bofas a la meteissa escòla per apréner l'arab. I compreni pas res, ten... me'n vau far un torn de bicicleta aquò me calmarà.
Adieu e al còp que ven.
Bonas festas de fin d'annada a totes.

mercredi 8 décembre 2010

letra al paire Nadal


Paire Nadal

Aquò fa un brave moment que vos escriguèri pas pus, sabetz a mon atge ai pas mai quicòm a demandar, soi pro grand per m'assegurar. Mai ara, dempuèi l'an passat qu'anèri a la Facultat de Letras Pau Valeri de Montpelhièr, cambièri de vida, e de còps me cal butar lo cuòl per seguir los corses en lùoc de far de bicicleta, de golf e de bons repais asagats de rosat amb los collègas ...Segur qu'aquela novèla vida m'agrada plan, mai vos cal m'adjudar e subretot per faire plasèr a la profesora de « Practica de la lenga »...que se sona la Melania (se voletz veire son blog (pas trop serios, mai lo cal veire), l'adreça es: http://melanizetofre.blogspot.com/)

La bicicleta m'assegurèt totjorn una bona forma olimpica, que i a pas un jove que me pòt pas seguir dins la montada del Mont Aigoal (25 km), e lo golf me pemetèt de conservar mon flèuma britanic, mai amb l'atge perdiguèri qualques neurònas.

Doncas vos demandi de m'ajudar per arrengar un pauc mas notas del primièr semestre e me faire passar dos neurònas per me permetre:
de pas jamai prononçar la R a l'infinitiu
de pas pus mesclar la primièra, la segonda e la tresena persona del singular.

Una liurason a la fin de l'annada me sufís, pòdi passar aprèp los enfants, mai de segur vos cal venir a l'ostal abans lo 27 de genièr de 2011 qu'aquel jorn me cal anar a Radiò Lengadòc amb los autres estudiants (sabetz La Laurencia, la Carlota, la Manon e l'Arviè) per enregistrar una emission e me cal pas enganar, senon mèfi a la Melania...que benlèu me tirara las aurelhas ...per lo pel se pòt totjorn correr perquè soi rasat de près...

Subretot compti sus vos, e vos merceji plan.

Bonna fin d'annada e bonas festas!!!

signat: lo Joan-Luc

PS: Benlèu podretz ajustar un neuròna de mai que me servira pus tard qu'aquela segonda annada me pren lo cap...Traparetz a costat de la chiminèia una bona botelha de rosat...es per vòstre...


vendredi 3 décembre 2010

la tineta


Fins a las annadas 60, i aviá pas cap de tot a togat e pas mai de ministeri de l'ecologia... Cada matin, una tineta fasiá lo torn dels vilatges per recuperar las aigas usadas...de la nuèit. Un cabal tirava aquela tineta. Era un biais d'escampar de salopariás, mai tanben un moment de convivialat entre vesins, las femnas amb lors ferrats d'una man e lors pichons de l'autra charravan entre elas quora esperavan la tineta.

I a un fum d'istòrias a l'entorn d'aquela tineta. Vos ne'n propausi una que me contèt mon grand.

Teodòr l'escobaire èra un personatge celèbre del vilatge que lo teniá coma un sòu nòu. S'atemava a son trabalh. Lo matin passava amb la tineta, l'aprèp-mièjorn escobava las carrièras, e recampava las escobilhas.

Son equipament èra fornit per la comuna. Aviá una pala, una escoba, una tineta e un cabal pas tròp jove que s'apelava «Timonièr ». Lo grand problèma de Teodòr èra son lengatge quora parlava a son cabal. La causa èra pas ordenari. Per faire arrestar lo cabal, sufisiá de dire « hò ». Mai per lo faire avançar, èra un problèma. Podiatz dire « hu », « Timonièr » avançava pas. Doncas, Teodòr sortissiá un lengatge tant grossièr qu'o pòdi pas dire, e lo cabal tirava sul còp la tineta.

Las devòtas del vilatge escriguèron al conse. Aquel faguèt pas res. Un jorn, lo rector sonèt Teodòr e li diguèt: « Teodòr sès un brave òme, mai fai mèfi al lengatge, es pas un modèl per los pichons e tanben per las gents. Cal cambiar lo biais de faire avançar lo cabal ».

Mai, Teodòr faguèt veire al capelan que lo cabal avançava pas quora disiá « hu ». Aprèp qualques « macarèl » e autras grossieretats lo cavalh se partiguèt. Alara, lo capelan diguèt à Teodòr de metre una campanèla sul tamborèl.

Dempuèi, dins lo vilatge quora la campanèla sona, las femnas dentran los enfants et las devòtas se tancan las aurelhas.

Adieu e al còp de ven, sens oblidar lo rosat...