lundi 31 janvier 2011

a cadun son biais de parlar la lenga...



Ont parlar Occitan????

Per ieu, pendent un moment, l'astre foguèt de poder parlar la lenga a l'ostal amb ma femna. Bon, èran pas de conversacions longas qu'aviam totes dos, mas per nosautres l'emplec de l'occitan èra un biais de parlar de còps dabans los enfants per dire quicòm que devián pas entendre. Disiam de frasas cortas. Mas coma èran de frasas cortas, que tornavan de longa, los dròlles comprenguèron, e alara l'occitan dispareguèt de l'ostal.

Doncas, per parlar occitan sens rason, aquò se pòt pas faire. Cal trapar una bona rason, o lo temps de se trempar dins la lenga. I aviá plan los parents, mai per eles, l'occitan èra perdut, degun aviá pas enveja de s'exprimir dins une lenga, que sonàvem lo patés, que servissiá pas pus per lo comerci o per la cultura de la vinha, tot aquò per dire que soi un enfant de mercadièrs e de vinhairons. E puèi quora mestrejas pas quicòm, as paur de parlar, e vertat qu'es melhor de sa calar que de dire de bestiesas.

Mas una solucion existís totjorn, e cal esperar lo bon moment. E enfin trobèri l'annada de ma retirada lo temps de passar a la lenga. I avia dos biaisses, lo primièr d'anar a l'universitat del temps liure, mas aquí t'endormisses per que i a pas de tòca, i a pas que de vièlhs, e puèi lo ser amb l'espòrt que fau soi crebat, et lo segond èra d'anar a la facultat al mitan dels joves per faire au mens una primièra annada de licéncia.

Doncas, ieu, causiguèri la segonda solucion, e vos pòdi dire qu'ara parli occitan dins un encastre que m'agrada. Aquò de segur, conneissi pas tot sus la lenga, urosament...es per aquò que contunhi a la facultat. Pensi que i a un fum de personas coma ieu qu'an un pauc de la lenga dins un canton de la clòsca e que pensan pas a la desrevelhar, que son colhons!

Anèm, vos cal butar lo cuol e venir parlar occitan, bogre d'ases....

Al còp que ven!

mardi 25 janvier 2011

lo Garrigal


LES DIABLES DE LA GARRIGUE : la création
envoyé par lacrouze. - Regardez la dernière sélection musicale.
I a quicòm mai de descobrir dins la cultura occitana que la literatura, la gramatica, la civilizacion, la linguistica, pas que tot aquò nos confla mas que la musica d'òc es pas absenta e que benlèu sera, per la majoritat dels occitans e d'unes que son de novels estatjants del nòstre bèl pais, un biais de faire viure la lenga o de la descobrir. Cal saber que la majoritat dels grops de musica òc son sus « deezer », doncas se pòdon pas ignorar.

Tot aquò per dire que m'agradam de grops de musicians coma Massilia Sound System, los Fabulos Trobadors, Mauresca, et un autre qu'es originari de Puèg-Serguier, sabètz mon pais a costat de Besièrs.



Aquel grop que se sona Goulamas'k, fa mai que d'espectacles sus scèna, fa tanben un espectacle de carrièra sul tèma del Garrigal, istòria d'un mostre nascut de l'amor de la reina dels garris e d'un gal, que sortis solament al clarebrun. Aquel grop coma los autres mescla l'occitan e lo francés, mas coma diguèri a la debuta cal pas oblidar que per faire passar una cultura se cal metre al nivèl dels autres...



Se volètz anar pus luènh, podetz anar a Capestanh faire la festa...

samedi 8 janvier 2011

bona annada


Cercavi dempuèi un brave moment qualques paraulas originalas per los vòts d'aquela debuta d'annada, pas res sus internet, pas mai a la bibliotèca universitària, pas pus a la mediatèca, e finalament quand coma vosautres me butèri lo cuol per far los devers per la dintrada trobèri dins...
e uèi a tu lector te désiri que
« siegues plen coume un iòu,
siegues bon coume lou pan,
sage coume la sau,
dre coumo uno brouqueto »
e lo demai vendrà tot sol...
francament i a de moments que cèrqui luènh de causas que son a costat... de que teni dins los uèlhs??? es coma quand vau a la facultat e que de matin « cèrqui un plaça » per la veitura, mai sus aquò ne'n dirai pas mai, i a pas que qualques personas que o sabon...
doncas bona annada a totas e a totes...
lo Joan-Luc